Üçağız Köyü, Demre


Kaş ile Demre arasında ve Kekova Adası'nın hemen yanında yer alan, kartpostalları aratmayacak manzaralara sahip Üçağız Köyü tartışmasız görülmeye değer bir lokasyondur.

İngilizce'de 'üç ağız' anlamına gelen Üçağız, köyün Akdeniz'e giden üç geçidi olduğundan bu isimle anılıyor. Üçağız, antik çağda Teimiussa adıyla bilinen bir Rum balıkçı köyüydü. Köy, karayla çevrili konumu nedeniyle denizcilerin denizin sert dalgalarından sığınabilecekleri en güvenilir yerdi.

Üçağız, günümüzde cazibesini büyük ölçüde çevredeki tarihi kalıntılardan, zeytin tarlalarından ve balıkçı evlerinden alan popüler bir tatil beldesidir. Kekova bölgesinde sahile giden tek yol olan karayolu ulaşımı sayesinde bu şirin küçük köye artık arabayla ulaşmak mümkün. Yine de guletler ve yatlar hala tercih edilen ulaşım şeklidir ve tekneler sıklıkla liman alanı boyunca noktalanmış olarak bulunabilir.

Köye 1990 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsü verildi. Bu, inşaat işleri ve genişletmelerde sınırlamaların olduğu anlamına gelir. Sonuç olarak, pastoral köyün özgün doğasını ve tarihi çekiciliğini korumasını sağlamıştır.

Likya tarihine meraklı olanlar için köyün çeşitli yerlerinde antik kalıntılar bulunabilir. Limanın sağ tarafından dar bir patika ile ulaşılan Teimiussa Kalesi özellikle görülmeye değerdir. Burada ağırlıklı olarak Roma İmparatorluğu dönemine ait bir nekropol (mezarlık) ve Likya lahitleri (taş tabutlar) bulacaksınız. Bunlar hakkında, M.Ö. 4. yüzyıla tarihlendiklerini düşündüren yazıtlardaki işaretler dışında çok az şey biliniyor. Bazı ziyaretçiler için kalıntılara ulaşmak biraz tırmanış gerektirecektir ve yol aşırı bitki örtüsüyle kaplanmış olabilir; ancak limanın muhteşem manzarasıyla ödüllendirileceksiniz. Daha uzun süre kalan ziyaretçiler güzel bir gün batımının keyfini çıkarabilecek kadar şanslı bile olabilirler.

Üçağız ayrıca Simena Kalesi ve Batık Şehir Kekova'yı ziyaret etmeden önce veya sonra uygun bir mola noktasıdır. Gidilecek yerler o kadar yakın ki, deniz seviyesinden 45 metre yüksekte bulunan Simena Kalesi'nin tepesinden baktığınızda Üçağız'ın minik ahşap ve taş evlerini, restoranlarını ve pansiyonlarını görebilirsiniz.

Bu alanda çok sayıda başka aktivite de mevcuttur. Kristal berraklığındaki mavi suların cazibesine kapılan ziyaretçiler, kano gibi su sporlarını tercih etmekte. Karada kalmak isteyenler, köyün küçüklüğünden faydalanabilir ve köyü oluşturan birkaç ilginç küçük caddede dolaşabilirler. Ya da serinletici bir dondurma aramaya çıkmadan önce, liman kenarındaki bir restoranda güzel manzaraların keyfini çıkarabilirler.

Üçağız'da doğa, tarih ve Akdeniz bir arada.